Sabtu, 8 Disember 2012

Kenal peribadi melalui Graphology (Kajian)-by Dr Fadzilah Kamsah


Assalammualaikumm .... Akak nak share g ne... Pasal tulisan korang korang tu... Akak tau tulisan korang ni ada yang macam tulisan doktor , cakar ayam , ditiup angin , condong bak menara condong.... Hehe... So , Akak berminat lah nak share ngan awk semua .....

Pertama : Tekanan

i. Tekanan yang kuat
Seseorang yang menulis dengan kuat tekanannya sehingga berbekas di
bahagian belakang kertas.
· Sihat, cergas, pantas dan sedikit agresif

ii. Tekanan yang ringan 
Seseorang yang menulis dengan lembut dan ringan dan tidak berbekas.
· Kurang bertenaga, kurang sihat dan mudah sakit

Kedua : Bentuk Tulisan

i. Tulisan yang bulat-bulat
Semua huruf ditulis dengan bulat
· Emosional, prihatin, pengasih penyayang, kepekaan tinggi dan banyak
memakai otak di sebelah kanan (otak kreatif)

ii. Tulisan yang tajam-tajam atau leper-leper
Tulisan yang angular dan sharp
· Rasional, berkerja dgn sistematik, pandai mengurus dan banyak
memakai otak di sebelah kiri (otak logical)

Ketiga : Kecondongan

i. Condong ke kanan
· Extrovert, suka bercerita, berkongsi maklumat dgn orang lain,
peramah, suka campur orang, mudah memimpin, mudah menunjukkan kasih
sayang,
berani, pemurah

ii. Condong ke kiri
· Introvert, suka menyimpan rahsia, agak pemalu, tak suka berubah, amat
setia kepada kekasih, keluarga, organisasi dan negara tetapi tak suka
campur orang

iii. Tegak
· Systematic, mudah kawal diri, suka berkawan tetapi tak cari kawan
sebaliknya kawan cari dia, tak suka gaduh-gaduh, suka ambil jalan
tengah

iv. Campur-campur
· Emosi tak tetap macam remaja yang belum cukup umur atau macam orang
perempuan datang bulan (maaf)

Keempat : Kerapatan

i. Jarang-jarang
· Tak suka campur orang, kurang mesra dan sedikit boros.

ii. Rapat-rapat
· Suka campur orang, amat bergantung kepada orang lain, jimat atau
kedekut

Kelima : Pada huruf J, G, Y, Z

i. Ada ekor
a) Besar, panjang dan sempurna
· Tahap emosi yang dipamer itu jelas, pengasih & penyayang, pemurah,
mudah kesian pada orang, mempamerkan tahap kerajinan

b) Kecil, pendek dan tak sempurna
· Tak pandai mempamerkan emosi, kurang rajin, tak pandai mempamerkan
kasih sayang walaupun sayang itu banyak dalam diri

Keenam : Pada palang huruf kecil T (t)

i. Tinggi
· Tahap aspirasi tinggi
ii. Rendah
· Mudah berpuas hati, cita-cita rendah
iii. Tengah-tengah
· Usaha dan tahap pencapaian itu di tahap sederhana

Rumusan : -

Tulisan mencerminkan peribadi...
Kita boleh menukar tulisan kita untuk mengubah peribadi
dan Personaliti kita dengan sengaja supaya kita cemerlang dalam
hidup...

Darah awk ? Darah saya ??

Asalamualaikum.....



Awal pagi yang indah ni .....Akak nak sharela tag petua or secretttt yang Akak tau .... Eh?? Secretttt ke ???nif secretttt tak boleh bgtau....nhuhuhuuuu...
Emm.... Tips lah... Ahaaaa.... Akak nak share tips ttg Maksud tersirat melalui darah dalam badan kita ni..l. Nak tau ?? Jom layan entri ni...

Jika pasangan kamu memiliki jenis darah dari kumpulan ‘A’,ini bererti dia tergolong dlm lingkungan individu yg serius dan berusaha untuk membina kesempurnaan diri.Umumnya ,golongan ini amat baik terhadap kaum wanita.Setelah mendirikan rumah tangga,dia akan menyayangi isterinya sepenuh hati..Bak kata org tu,segala2nya dicurahkan kpd isterinya.Bahkan setiap kali kluar rumah,dia selalu ingat kpd anak dan isterinya di rumah.Berbahagialah kamu krn dia akan berusaha menjadi pasangan hidup kamu yg baik dan sangat bertanggungjawab.Mereka yg tergolong dlm kolompok ini merupakan individu yg ‘gentleman’.Namun kamu harus sedar pasangan kamu itu juga mengharapkan sesuatu dari kamu.Mereka juga berkeinginan untuk memiliki pasangan hidup yg sempurna.Si dia mungkin naik angina sekiranya bila pulang ke rumah dan melihat keadaan yg tidak terurus.Lantas dia beranggapan kamu tidak mampu menjadi ibu yg baik.Dia cenderung bertindak selaku ketua di rumah.Berkemungkinan juga,sekiranya dia terlalu sibuk di pejabat dan mengalami tekanan,dia akan melampiaskan kemarahannya itu pada pasangannya sendiri.Wow!! Bahaya juga tu…

SI DIA BERDARAH “B”…
‘Big Boy’ mungkin itulah interpretasi pertama kamu apabila berhadapan dgn individu yg terdiri dari kalangan darah jenis ‘B’.Dia hanya melakukan perkara yg dia mahu saja.Kadangkala sbg pasangannya kamu pula menjadi bingung.Contohnya,ketika kamu telah bersusah payah menyiapkan masakan,tetapi si dia pula asyik leka berhibur bersama teman2 hingga larut malam.Berhati2 sekiranya si dia mempunyai hobi tertentu.Biasanya individu yg tergolong dlm kelompok ini akan lebih mengutamakan minatnya sendiri berbanding keluarga.Apa yg diinginkannya ialah menikmati kehidupan.Tanggungjawab kpd keluarga memang kurg.W/bagaimana pun si dia tidak akan menyusahkan kamu.Kamu perlu ingat,pasangan jenis ini lebih gemar menyendiri dan tidak gemar di perhatikan.Sekiranya korang di kurniakan cahaya mata,berkemungkinan si dia juga boleh timbul rasa iri hati biarpun terhadap anak sendiri…

SI DIA BERDARAH “O”…
Sekiranya calon suami kamu memiliki jenis darah dari kumpulan ‘O’ ,kamu perlu persiapkan diri kamu dari segi mental.Berkemungkinan besar si dia boleh berubah hati setelah mendirikan rumah tangga nanti.Ketika sedang hangat di lamun cinta si dia mungkin terdiri dari kalangan individu yg romantis dan sering melindungi kamu.Namun setelah mendirikan rumah tangga,biasanya individu ini hanya berbicara dgn kamu berkenaan hal yg penting sahaja.Tapi kamu jangan menuduhnya tidak mencintai kamu kerana sememangnya si dia tidak dapat menguruskan banyak hal dlm satu masa.Jangan bimbang,dia tetap mampu menjadi suami dan bapa yg baik..Jadi kamu masih boleh bergantung hidup pada si dia.Selain itu golongan ini juga terdiri dari individu yg sentiasa bekerja keras.Berhati2 dalam komunikasi korang.jika kamu tidak menghormatinya dan beranggapan si dia itu tidak boleh di harap pasti si dia terus merubah sikapnya kpd seorg yg pemalas!!…

SI DIA BERDARAH “AB”…
Beruntung kamu.Individu ini adalah seorg yg prihatin.Ketika kamu sedang sakit,si dia akan merawat kamu dengan baik dan sering menghubungi kamu sama ada telefon atau sms.Namun dia juga mempunyai waktu dan tempat utk dirinya sendiri tanpa ingin gangguan sesiapapun termasuklah kamu.Dia tidak suka org lain mengganggu waktu dan hak peribadinya.Sebagai pasangan,kamu pasti berasa tidak selesa dgn situasi ini.Setelah mendirikan rumah tangga,kamu tidak boleh membincangkan segala hal dengannya.Sesungguhnya, dia seorg yg suka cakap banyak tapi tidak suka bercerita tentang rahsia peribadi dan fikirannya sendiri…



ANDA BERDARAH “A”…
Mereka yg tergolong dari kategori ini boleh jadi ibu dan isteri yg baik.Ini kerana kamu dapat menangani banyak perkara,dari urusan di rumah hingga mendidik anak dengan baik.Kamu rela bangun pagi utk memasak dan menguruskan rumah tangga.Kamu akan berusaha untuk menjadi ibu dan isteri yg sempurna.Kadangkala,ia akan membuatkan kamu berasa tertekan kerana tidak mempunyai masa utk kesenangan peribadi.Baik kamu ubah sikap sebegini…

ANDA BERDARAH “B”….
Kamu seorg yg trendy dan suka bersosial.Kamu masih belum bersedia utk menjadi isteri dan ibu.Individu ini tidak gemar tinggal di rumah sepanjang hari.Kamu kerap menghabiskan masa bersama teman2 dan bijak membawa diri.Dalam pada itu kamu berusaha memperbaiki diri utk menjadi seorg ibu dan isteri yg baik.Kadangkala,kamu agak egois,namun krn kamu sangat mempersona,teman dan suami tidak sampai hati untuk memarahi kamu.Satu perkara lagi,kamu adalah individu yg boros.Awas!!!…

ANDA BERDARAH “O”…
Wanita berdarah “O’ memiliki sifat keibuan.Setelah mendirikan rumah tangga kamu bertindak selaku ibu kepada suami kamu.Sekiranya suami pulang lewat malam,kamu tidak marah dan ini akan membuatkan suami kamu menganggap diri kamu sebagai ibunya.Kamu bijak mengatur kewangan dan berjimat cermat tetapi kadangkala kamu terlalu pemurah.Setelah di kurniakan cahaya matakamu menumpukan sepenuh perhatian dan kasih saying terhadap anak kamu.Awas,nanti suami kamu kesepian.Setelah bergelar ibu,kamu terus mengabaikan penampilan kamu.Ingat!itu akan mengurangi keseksian kamu sebagai wanita.Kamu tidak mahu kehilangan suami bukan…? 

ANDA BERDARAH “AB”…
Kamu wanita cerdas.Mampu menjaga suami dengan baik.Masalah kewangan kamu hadapi secara rasional.Waktu yg ada kamu pergunakannya utk meningkatkan mutu diri sendiri dan melakukan aktiviti2 baru.Kamu tidak suka menjadi ibu2.Wanita ini akan menghargai dirinya dan berusaha untuk menjadi sempurna dari segala segi.Ini menjadikan suami kamu takut sekiranya tidak mampu memenuhi tuntutan kesempurnaan peribadi kamu.Sifat “cool”adalah milik kamu.Biasanya wanita seperti kamu ditakuti lelaki…

Rabu, 29 Ogos 2012

Wanita Malaysia Top 3 Curang ??

Assalammualaikum para wanita Malaysia yang cantik molek khususnya....
Hang semua ada dengar berita baru2 nie tak ?? Terdengar ke , terbaca ke , sengaja bacakah ... ada tak ??? Hahahaa....amazing kan .... adakah ini bermakna wanita-wanita Malaysia sangat Peerrrghh....terbaik dari ladang ...semestinya sunggih istimewa....hihi
Wauuu..Biar betul cerita ni kan ??..Tak sangka pulak rakyat Malaysia di antara golongan negara Top 3 yang paling curang di dunia..Tapi nak kata logik tu ada jugak betul nya, selalu dalam surat khabar pun dok cerita pasal kes-kes cerai -berai yang melibatkan campur tangan orang ke-tiga..Tapi apa yang paling akak kesalkan sesangat nie , kenapa laa benda-benda yang tak elok  yang selalu Malaysia pegang berada di tempat tertinggi? Kalau benda yang baik-baik tu, jauh sekali (ada tu ada, tapi tak banyak sangat)..Apa-apa hal, jom baca dulu cerita kat bawah ni..
APA KURANGNYA AKU ???
Nak tahu tak , Rakyat Malaysia di tangga ketiga sebagai pasangan paling curang di dunia seperti yang dilaporkan oleh China Press...
Menurut tinjauan yang dilakukan, 33% lelaki di Malaysia mengaku bahawa mereka tidak jujur kepada pasangan-pasangan mereka. Negara Thai pula 54% di tempat pertama di ikuti oleh Korea Selatan dengan peratusan 34%.
Rusia dan Hong kong di tangga ke-4 dan ke-5 dengan peratusan masing-masing 32% dan 29%.
Sebilangan 39% wanita di Malaysia juga mengaku bahawa mereka pernah mengkhianati pasangan. Dua negara di tangga teratas pula ialah Nigeria 62% dan Thailand 59%.
Wanita Russia di tangga ke-empat paling suka berlaku curang di dunia sementara Singapura di tangga ke -lima.
Tinjauan itu dilakukan oleh sebuah syarikat pengeluar kondom, Durex berdasarkan tinjauan terhadap 29,000 orang di 36 buah negara seluruh dunia.
Tinjauan itu juga mendedahkan bahawa secara purata, lelaki Malaysia mempunyai 3 orang pasangan seks sepanjang hidup manakala Hong Kong dan Singapura di tangga teratas dengan jumlah 16 orang pasangan seks sepanjang hidup. Data ini adalah yang tertinggi di Asia.
Hati-hati yee....



Mak aii.... susahlah macam nie ....
Alang-alang dah ada kes macam nie , akak berminat untuk berkongsi tips untuk menghadapi pasangan yang curang ....akak bukannya pintar sangat ... tapi lebih elok rasanya akak kongsi bersama yaa....
Yang pertama ....
Jangan buat tuduhan sebelum anda jumpa bukti kecurangan.
Andaian pasangan ada hubungan sulit, mungkin salah. Anda mungkin terfikir atau hanya serkap jarang bahawa suami atau isteri menipu. Gincu pada baju suami atau pasangan , jumpa nombor telefon tidak dikenali, masih belum cukup dijadikan bukti. Jangan terus buat kesimpulan, menuding jari dan memusnahkan kepercayaan. Jangan sentiasa mempersoalkan kesetiaan pasangan mereka.(jangan sesekali yea...)

Yang kedua ....
Bercakap dengan pasangan anda mengenai syak wasangka
Mula-mula bertenang, rasional dan profesional. Bangkitkan isu dengan cara tidak menyinggung perasaan hingga mereka bertindak mempertahankan perbuatannya. Dengarnya macam ganjil tetapi anda mahu pasangan boleh terima teguran itu. Ini adalah sangat penting jika ingin cuba menyelamatkan perkahwinan atau hubungan anda.

tu jee yang akak tau .....OK , smoga apa yang akak share ni adalah serba sedikit dapat membantu awk semua.....ok ... HIGHTLIGHT YOUR LOVE AND SPREAD IT !
 














Selasa, 31 Julai 2012

Beza antara bercinta dan bercouple ??

Syok tak topik ari nie ?? Gerek sehhh.... hehe
Tidak dapat dinafikan bahawa ...Chewah , macam karangan bahasa melayu STPM lah plak kan...
OK ,  hampir semua pelajar sama ada IPTA atau IPTS mempunyai 'teman' atau couple.

Couple dalam *Google Translate* ialah PASANGAN..hihi (buat research tau ...)
Dalam konteks fahaman orang kita ialah boyfriend/girlfriend..macam tak biasa... 
Cinta ni , akak punyer...
Terwujudnya (ade ke perkataan macam nie ?) hubungan 'couple' itu apabila 2 orang yang bercinta itu setuju untuk naik ke taraf yg 'lebih serius' (x la serius mana pun.. serius sikit je.. Sebelum masuk meminang ...hihi) 
Macamna boleh couple? Mostly orang akan kata dari suka.. Lepas tu cinta.. Lepas tu couple lah...! kan senang je prosesnyer ....hehehee
Tapi persoalannya.. Perlukah couple sebagai pelengkap orang bercinta?
OK. Sekarang ini , akak  tidak mahu untuk mengupas hal ini dengan lebih lanjut sebab setiap orang mempunyai pendapat tersendiri...
Sekarang ini, kita mempersoalkan beza antara couple dan cinta..Cinta adalah sesuatu yang subjektif.. Sama juga dengan kecantikan.. pun sesuatu yang subjektif...(bagi akak lah ye...)Setiap daripada kita ini umpama sebuah novel yang mempunyai kisah cinta yang tersendiri.. Setiap orang mempunyai kisah cinta yang tidak sama..  
Ada yang putus di tepi jalan..
Ada yang berakhir sia2..
Ada yang mengaku penuh dengan sesalan
Tetapi ramai juga yang sampai ke puncak kebahagian.. 
Namun persoalannya.. Apakah beza couple dengan cinta..?
Sepertimana yang kita tahu, kerana cintalah orang akan ber'couple'. 
Kita tidak boleh ber'couple' kalau kita tidak cinta orang itu.. (Klu dalam konteks di'arrange', lain cerita la..) 
Namun terimalah hakikat, tanpa hubungan couple pun, kita masih boleh bercinta..!
Bagaimana mungkin...?
Sebab kita mempunyai TUHAN di hati.. (macam akak...hehe)
Dan kita pasti, TUHAN tahu apa perasaan kita di dalam hati walaupun dia tidak mengetahui..(like akak...)
Sama jugalah dengan orang yang kita cinta itu, TUHAN berada di hatinya..(kata akak...)
Hanya TUHAN sahaja yang tahu apa yang terbuku di hatinya.. Walaupun kita tidak mengetahui..(ye kata akak ...)
Jadi.. Sebab itulah doa menjadi senjata mukmin.. Kerana kita mempercayai TUHAN sahaja yang boleh mengetahui segalanya dan mengetahui apa isi hati seseorang mukmin itu.. (kata akak jugak...)

CINTA TANPA COUPLE : DUGAAN UNTUK BAHAGIA..???

Memanglah.. Sakit rasanya apabila cinta di dalam hati tidak dapat dizahirkan kepada yang ter-memiliki.. 
Tapi, itulah DUGAAN yang diberikan oleh Allah S.W.T untuk ditunjukkan oleh-Nya kebahagiaan yang hakiki..
DENGAN CINTA : 
1) Hati merasa tenang dengan hanya melihat wajahnya tanpa sebarang kata-kata.
2) Rindu terubat walaupun hanya dapat melihat kelibatnya sesaat dua..
3) Diri terkawal secara automatik walau tanpa diarah..
4) Hati sentiasa lapang walaupun tidak pernah satupun SMS dterima daripadanya..
5) Kita seperti tahu segalanya, walaupun dia tidak pernah bercerita tentang dirinya..
DENGAN COUPLE :
1) Memang dia cinta kita, tapi kita kena selalu ungkap kata cinta padanya..
2) Permintaannya mesti dipenuhi.. Dan perlu kerap bersua..
3) Macam-macam perkara yang dilarang, pakai ni x boleh, pakai tu x boleh, buat ini x boleh, buat itu x boleh.. Belum lagi jdi suami/isteri, dah kongkong macam2.. 
4) Dituduh da ada orang lain lau x sms sesaat dua..
5) Lau ada kisah cinta yang lalu.. jangan lah cerita ye.. Silap2 break la pulak.. :( 
Cinta ada pelbagai jenis.. Manusia juga ada pelbagai perspektif.. Bergantunglah seseorang itu nak tafsirkan cinta yang bagaimana.. 
Pada pendapat akak ,
Tidak dapat di nafikan akak keliru antara perasaan Cinta, Sayang, Suka, Simpati atau sebagainya.. 
Namun, akak dikelilingi oleh golongan2 yang ber'couple' dan macam2 perkara yg berlaku di keliling akak.. 
Tetapi secara jujurnya, walaupun saya masih belum ada couple,...Chewahh....hihi
Saya masih dapat merasakan kesempurnaan dan ketenangan dalam diri..
Sebab saya tahu ada seseorang yang menyukai saya dalam diam , saya buat2 tak tahu je...
Sebab saya merasakan perasaan yg lebih kurang macam tu.. 
Jadi keperluan untuk ber'couple' tu sebenarnya bermula dari pengawalan diri sendiri.
Semua orang ada perasaan yang lebih kurang sama, tetapi bergantung kepada diri sendiri, mahu atau tidak..!
Tu je cerita akak yang comel ni untuk malam nie... Sekian , HIGHLIGHT YOUR LOVE AND SPREAD IT  !!!
Assalammualaikum ....

Selasa, 24 Julai 2012

Cinta Platonik ???

Assalamualaikum....


Hello ciki ciki my beloved readers.... Amcm puasa ?? ok ??? hehehehe

ok . korang pernah dengar tak cinta platonik? ape tu? korang tahu? akak baru je tahu....tu pun cinta platonik akak yang bagitau....hehe...ish.... (ayel bukan nama sebenar)... huhu

ok, menurut wikipedia yang disediakan kat dalam GOOGLE ni ..ianya mambawa maksud ..._ cinta platonik bermaksud hubungan lelaki dan perempuan yang lebih dari kawan biasa, ada unsur kasih sayang tp unsur tarikan seksual tu tak wujud...means that, hubungan mereka sangat rapat, tp tak de intention untuk couple...hihi


Nak dijadikan cerita .... macam nie....
Pada zaman nenek ku pandai bershuffle.... chewah ..... auta je ty.....Ok ....
ada seorang budak perempuan yg agak pemalu kononla tapi akan x berhenti bercakap bila mula bercakap , serupa mulut murai dan seorang lelaki yg juga pemalu. ini pemalu betul , ( bukan mcm budak perempuan tu ) dan sgt komited utk mengejar cita-cita.lelaki ini tidak ada perkataan bercinta ketika study dalam dirinya... cam kawan akak lah .... last2 , dia yang bercinta sakan ...(eJANK bukan nama sebenar@tak de dlm I/C malaysia)
Like this....


mereka berkawan rapat, macam orang lain, kawan sahaja. best friends . tapi.. ya, u know,adam dan hawa memang akan tertarik dan menarik antara satu sama lain kan ? mcm tu jugak la dgn dorang berdua ni,  lama kelamaan mula timbul perasaan lain. perasaan ketiga, nak lebih sekadar kawan. tapi, ya, lelaki itu sgt tegas pendirian and saying belajar dulu, baru bercinta. baik bukan ? Arr arr lha .... ....oupsz....


oh. budak perempuan tu terpampan....cedih cedih cedih....
hubungan kawan jadi semakin renggang. kesian bukan ? mungkin dia mahu memiliki lelaki itu lebih sekadar kawan. belajar mungkin lebih bersemangat bila hubungan tu tambah satu tahap lagi. hmm.tapi dia silap..."memang silap i ....hihi"



tapi, masa menentukan segalanya, setelah bertahun-tahun walaupun tak seperti dulu , mereka masih berkawan. melupakan masalah cinta yang wujud dalam satu pihak ,dan terus berkawan sahaja. happy ending ....
Kan elok macam tue.....


okey. im not a good story teller. hahaa.



pada aku , bila orang bertanya, wujud ke cinta macam ni ? aku percaya. aku percaya cinta platonik tu wujud. hubungan antara dua manusia yang walaupun berlainan jantina, yang memang lumrah alam akan saling tertarik dan menarik antara satu sama lain, tetap juga akan jadi seperti biasa, tetap berkawan. just kawan. interesting kan hubungan ni ?korang ada tak pengalaman mcm ni ?


 to be continued ~


haaaa....capat-cepat pikir, korang terlibat tak dengan cinta platonik ni....hihi...
wujud ke cinta platonik ni dalam masyarakat kita?
pada pendapat aku, ia wujud....
hubungan ini lebih baik dan mudah @ flexible dari loving couple...sebab akak pun ada gak cinta platonik nie ....heheheheheee
Lagi pun....
mereka tak perlu nak cemburu, tak perlu nak terasa hati terkecik hati...
tak payah nak cakap berlapik beralas...
ley main redah je cakap...
xde touching-touching...
tak payah nak merajuk
tak susah nak memujuk.....
tak payah nak tagging2 , liking2 , chatting2 , pluggin2....(jangan ganggu pacar akak ....)hihi
huhuhuhuh........


tapi......


jeng jeng jeng ....


its good for those yang tak de pasangan lagi la....
kalau da ade bf or gf, tak berapa bagus la...
nanti bf or gf korang jeles...
nanti akan buat hubungan korang berPROBLEM....HAHAHA....




SOOOO , renung-renungkan.....
"HIGHLIGHT YOUR LOVE AND SPREAD IT  !!!"
Assalammualaikum.....



Jumaat, 20 Julai 2012

17 Pengetahuan Wajib Tentang Ramadhan ...

Saudaraku, inilah 17 hal tentang Ramadhan yang sangat penting diketahui:

1. Puasa, Tangga Menuju Surga
“Hai orang-orang yang beriman, diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibakan kepada umat-umat sebelum kamu agar kamu menjadi orang yang bertaqwa” (QS Al Baqarah:183).
“Sesungguhnya orang yang bertaqwa ditempatkan dalam surga yang mengalir sungai-sungai” (QS Al Hijr:45)

2. Ibadah yang Tidak Dapat Ditinggalkan
“Barangsiapa berbuka (dengan sengaja) satu hari pada siang hari bulan Ramadhan tanpa rukhsah atau sakit, maka tidak akan dapat menggantinya walaupun berpuasa sampai akhir hayatnya” (HR Bukhari, Ahmad, Turmudzi dll).

3. Sesuatu yang Baik Bagi Manusia
“Dan berpuasa baik untukmu, jika kamu mengetahuinya” (QS Al Baqarah:184).
Trilogi Shalat Sempurna
Jadikan Shalat Lebih Mantap, Lebih
Agung & Lebih Nikmat. Raihlah…

4. Ibadah Agung, Sebagai Benteng
Rasul bersabda, Allah berfirman “Seluruh amal anak adam untuknya, kecuali puasa, sebab puasa adalah untuk-Ku, dan Aku pasti menjaminnya. Puasa adalah merupakan benteng, maka ketika seorang tengah melakukan puasa janganlah berbuat keji dan kerusuhan; apabila ada yang mencaci maki kepadanya atau mengajak bertengkar, katakanlah “Aku tengah berpuasa”. Demi Allah yang Muhammad ditangan-Nya, bau mulut orang yang berpuasa lebih harum dari kesturi di sisi Allah; dan baginya dua kegembiraan, yaitu ketika berbuka dan ketika berjumpa dengan Tuhannya, memperoleh balasannya” (HR Bukhari, Muslim).

5. Pintu Surga Terbuka, Pintu Neraka Tertutup, Setan Dibelenggu
“Ketika bulan Ramadhan tiba, maka dibukalah pintu-pintu surga, pintu-pintu neraka ditutup, dan syetan di belenggu “(HR Bukhari, Muslim).

6. Ampunan
“Barang siapa berpuasa di bulan Ramadhan karena iman dan berharap kepada Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu” (HR Bukhari, Muslim).

7. Dijauhkan dari Neraka
“Tiada orang berpuasa sehari pada jalan Allah, kecuali Allah menjauhkan wajahnya dari sengatan api neraka sejauh 70 tahun” (HR Bukhari, Muslim).

8. Doa Mustajabah
“Telah datang kepadamu bulan Ramadhan dimana Allah melimpahkan keberkahan menurunkan rahmat dan mengampuni dosa dosamu, menerima doa doamu…” (HR Thabrani).
“Tiga jenis orang yang doa mereka tiada ditolak adalah, doa orang berpuasa sampai ia berbuka, doa pemimpin yang adil, dan doa orang yang didzalimi… “ (HR Ahmad).

9. Pelipatgandaan Pahala
“Barangsiapa yang ingin mendekatkan diri di bulan ini kepada Allah dengan suatu amalan sunnah, maka pahalanya bagaikan melakukan amalan fardhu di bulan lainnya; dan barangsiapa melakukan amalan fardhu di bulan ini, maka pahalanya adalah 70 amalan fardhu di bulan lainnya” (HR Ibnu Khuzaimah dalam shahihnya).

10. Jangan Tinggalkan Shalat Tarawih dan Ibadah Malam Lainnya
“Barangsiapa yang menegakkan (ibadah) malam di bulan Ramadhan karena iman dan berharap kepada Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu” (HR Bukhari, Muslim).

11. Perbanyak Shadaqah & Tadarus
Dari Ibnu Abbas, “Rasul adalah manusia yang paling bermurah hati, terutama dalam bulan Ramadhan, … dan beliau tadarus Al Quran” (HR Bukhari, Muslim).

12. Perbanyak Memberi
“Barangsiapa memberi makan kepada orang yang berpuasa, maka pahalanya baginya seperti yang berpuasa, tanpa mengurangi pahala yang berpuasa sedikitpun” (HR Turmudzi).

13. Perbanyak 4 Perkara
“Perbanyaklah di bulan ini 4 perkara. Dua perkara dapat mendatangkan keridhaan Tuhanmu, dua perkara lainnya pasti kamu memerlukannya. Dua perkara yang dapat mendatangkan keridhaan Allah adalah hendaknya kalian membaca kalimat Thayibah dan istighfar sebanyak banyaknya. Dan dua perkara yang kamu memerlukannya yaitu hendaknya kamu memohon kepada-Nya untuk masuk surga dan berlindung dari api neraka Jahannam” (HR Ibnu Khuzaimah).

14. Itikaf 10 Hari Terakhir
Adalah Rasulullah SAW itikaf pada 10 malam terakhir. Sabdanya “Carilah lailatul qadar pada 10 malam terakhir Ramadhan” (HR Bukhari, Muslim).

15. Fadilah Itikaf
“Barangsiapa beritikaf penuh keyakinan dan keikhlasan, pasti Allah ampuni dosa-dosanya terdahulu” (HR Bukhari, Muslim).
“Barangsiapa yang beritikaf satu hari karena mengharapkan ridha Allah, maka Allah swt akan menjauhkan antara dia dengan nereka sejauh tiga parit, yang jarak antara satu paritnya lebih jauh daripada langit dan bumi” (HR Thabrani, Baihaqi, Hakim).

16. Berusaha Menggapai Lailatul Qadar
“Malam kemuliaan itu (lailatul qadar) lebih baik dari 1000 bulan” (QS Alqadar:3).

17. Amalan Terbaik di Malam Laialtul Qadar
Dari Aisyah, “Ya Rasul apa yang harus dilakukan jika aku menepati malam lailatul qadar, dan apa yang harus kubaca?. Jawab Rasul: ”Ucapkanlah olehmu kalimat : Allaahumma innaka ‘afuwwun tuhibbul ‘afwa fa’fu anni
 (Ya Allah, Engkau Maha pengampun dan suka mengampuni, maka ampunilah aku)” (HR Turmudzi).
Semoga pengetahun tentang Ramadhan ini dapat memotivasi untuk menjadikan puasa kita kali ini lebih baik. Pengetahuan yang ada , akak kongsi je kat blog akak ni sempena bulan ramadhan . Renung-renungkan...

Doa Niat Solat Tarawih ...


niat shalat tarawihDoa Niat Shalat Tarawih – Kini ,  bulan Ramadhan  kita menjelang. Semua umat muslim akan menyambut kehadiran bulan Ramadhan. Bulan penuh hikmah, pintu surga terbuka lebar dan semua amal ibadah kita akan dilipat gandakan di bulan ini. Namun masih ingatkah Anda dengan doa niat shalat tarawih? Jika lupa berikut kami ingatkan dengan doa niat shalat tarawih:
Setiap malam di bulan Ramadhan kaum muslim menjalankan ibadah shalat atau biasa disebut dengan shalat tarawih. Shalat ini biasa disebut qiyaamu Ramadhan. Hukum dari shalat tarawih adalah sunat mu’akkad, baik jika Anda kerjakan sendiri ataupun berjamaah. Namun akan lebih utama jika dikerjakan dengan berjamaah di masjid atau mushola. Dimana waktu pelaksanaannya adalah mulai setelah shalat Isya (sebelum shalat sunat witir} sampai terbit fajar shadiq (sebelum masuk waktu subuh).
Jumlah rakaatnya 20 rakaat (ditambah 3 rakaat sunat witir), namun ada pula yang mengerjakan hanya dengan 8 rakaat  (ditambah 3 rakaat sunat witir). Bahkan Imam Malik memilih shalat tarawih dengan 36 rakaat sama seperti yang dikerjakan oleh penduduk – penduduk Madinah. Tata cara pelaksanaan dari shalat tarawih adalah dengan 2 macam cara, yaitu:
  • Setiap 2 sakaat salam.
  • Setiap 4 rakaat salam (tanpa tasyahud awal).
Namun yang paling baik adalah setiap 2 rakaat salam, karena dalam hadits Rasulullah saw menyatakan bahwa shalat malam itu sebaiknya dikerjakan 2 rakaat 2 rakaat. Dimana setelah shalat tarawih selesai dilanjutkan dengan mengerjakan shalat sunat witir 3 rakaat. Untuk melaksanakan shalat sunat witir boleh dikerjakan 3 rakaat salam  dimana 3 rakaat sekaligus tanpa tasyahud awal atau pertama dikerjakan 2 rakaat, kemudian 1 rakaat juga boleh. Pada dasarnya cara pelaksanaan shalat tarawih sama dengan cara pelaksanaan shalat fardhu, baik gerakan maupun bacaannya. Yang berbeda hanya pada niatnya saja. Secara lengkap, doa niat salat tarawih 2 rakaat adalah:

أُصَلِّى سُنَّةَ التَّرَاوِيحِ رَكْعَتَيْنِ مَأْمُومًا/إِمَامًا للهِ تَعَالَى
 ”Ushalli sunnatat taraawiihi rak’ataini (ma’muman/imaaman) lillahi ta’aalaa.
Artinya: ” Aku niat Salat Tarawih dua rakaat (menjadi makmum/ imam) karena Allah Ta’ala”

ATAU

أُصَلِّى سُنَّةَ التَّرَاوِيحِ رَكْعَتَيْنِ للهِ تَعَالَى
“Usholli sunnatattarowihi rok’ataini lillahi ta’ala”
Artinya: ” Aku niat Salat Tarawih dua rakaat karena Allah Ta’ala”
 Oleh karena itu, dalam doa niat salat tarawih, disesuaikan menjadi “arba’a raka’atin”. Nah, sudah ingat kembali kan doa niat shalat tarawih. Anda juga dapat membaca artikel yang lain seperti doa niat puasa ramadhan dan Panduan Tata Cara Melaksanakan dan Menunaikan Shalat Tarawih

Jadual Belajar ?? Perlu ke ???

TIPS MEMBUAT JADUAL YANG EFEKTIF (KHUSUS UNTUK PELAJAR SEKOLAH MENENGAH):

JADUAL belajar amat perlu . Ia merupakan satu aspek pengurusan masa . Ia adalah satu ikatan atau disiplin diri , untuk memanfaatkan masa yang terluang . Setelah ditolak masa di sekolah , masa tidur , masa bersukan , masa makan , masa tuisyen ( atau kelas tambahan ) dan lain-lain .
Jadual belajar juga merupakan alat pembahagian di antara semua mata pelajaran yang perlu diberi perhatian . Pembahagian tersebut berdasarkan kepentingan mata pelajaran dan juga kelemahan setiap calon . Jadi jumlah masa belajar untuk setiap mata pelajaran berbeza-beza .
Langkah pertama dalam membuat jadual belajar ialah tetapkan masa belajar . Contohnya
 

Hari Ahad :
9.00 pagi - 10.00 pagi
10.30 pagi - 12.00 tengah hari
2.00 petang - 3.30 petang
3.30 petang - 5.00 petang
8.30 malam - 10.00 malam
10.00 malam - 11.30 malam
 

 Hari Isnin :
2.30 petang - 4.00 petang
4.00 petang - 5.30 petang
8.30 petang - 10.00 malam
10.00 malam - 11.30 malam

Langkah kedua , ialah mengagihkan kekerapan setiap mata pelajaran , berdasarkan kepentingan dan kelemahan diri .
Contohnya :
Pengajian Am 1 - 4 kali seminggu
Pengajian Perniagaan 1 - 2 kali
Sejarah 2 - 4 kali
dan seterusnya
Langkah ketiga , ialah menyediakan jadual yang menggabungkan masa belajar dan agihan mata pelajaran yang disebut di atas .


PERINGATAN :


Oleh kerana masa yang boleh digunakan untuk belajar , berbeza mengikut hari , maka jadual belajar perlu dibuat berasingan . Iaitu setiap hari .
Masa untuk tidur malam yang sebaik-baiknya ialah antara 11.30 malam hingga 6 .00 pagi.
Masa belajar 1 jam 30 minit yang diberi di atas hanya contoh sahaja . Ia boleh dikurangkan kepada 40 minit atau 75 minit atau sebagainya .
Pematuhan kepada jadual , tidak semestinya 100% , kerana pelajar mungkin terpanggil untuk sesuatu tugasan tertentu sama ada yang diperlukan oleh sekolah atau keluarga .



Contoh
Jadual Harian Seharian Pelajar Cemerlang:

05.00 pagi
Bangun pagi, gosok gigi, mandi dan berwuduk
Aktiviti mentelaah dan menghafal



06.00 pagi
Solat Subuh, membaca Al-Quran / mentelaah

07.00 pagi
Bersiap diri untuk ke sekolah dan bersarapan

07.45 pagi - 02.00 petang
Di sekolah ( memberi penumpuan kepada proses Pengajaran dan Pembelajaran )

02.30 petang - 03.00 petang
Solat Zohor dan berehat



03.00 petang - 04.30 petang
Ulangkaji / kelas tambahan / kelas Al-Quran / kokurikulum

04.45 petang
Solat Asar

07.30 malam
Solat Maghrib berjemaah dan membaca Al-Quran / kuliah agama / makan

08.30 malam - 09.00 malam
Solat Isyak berjemaah dan Sunat Hajat

09.00 malam - 10.45 malam
Ulangkaji pelajaran / persediaan untuk pengajian hari besok / belajar malam

10.45 malam
Mengambil bekalan minda ( roti + susu + madu )

11.00 malam
Tidur


Kena cukup tidur erkh ...kalau tak , tak dapat beri tumpuan masa guru mengajar plak... tu je pesanan akak ... Assalammualaikum... Renung-renungkan .... 

Khamis, 19 Julai 2012

Ramadhan ku !!!


 bukapuasa Ramadhan bulan Rahmat, Pengampunan dan Pembebasan dari api neraka

Assalammualaikum....
 Sebentar tadi dah di umumkan tarikh puasa 2012 , jatuh pada hari sabtu (21 julai 2012)...yeehee...happy tak terkata dah akak ni...ni lah waktu yang paling dinanti-nantikan yoo...

Setelah anak bulan puasa kelihatan marilah kita berazam supaya Ramadhan tahun ini lebih baik daripada Ramadhan sebelumnya kerana belum tentu Ramadhan tahun depan kita diberi peluang untuk bertemu.

 
 Selamat berpuasa
Antara amalan-amalan di bulan Ramadhan yang boleh kita amalkan adalah :
  • Lebihkan amalan solat sunat seperti solat sunat Isyrak, Dhuha, Rawatib, Taubat, Tarawih, Tahajjud dan Witir.
  • Tidak meringankan amalan bersahur lewat waktu dan berbuka awal waktu.
  • Membiasakan solat Fardu 5 waktu berjemaah di Masjid, Surau atau di rumah.
  • Memperbanyakan bacaan dan bertadarus Al Quran dan azam untuk khatam Al Quran.
  • Memperbanyakan iktikaf di Masjid atau surau.
  • Basahkan lidah dengan dzikir setiap masa yang terluang siang atau malam.
  • Menambah ilmu dengan membaca buku dan menghadiri masjlis ilmu dimana sahaja diadakan.
  • Bangun awal seawal 4.30 pagi untuk bersahur dan beramal menjelang subuh.
  • Mengurangkan hiburan dan aktiviti yang sia-sia yang boleh mengurangkan pahala puasa.
  • Banyakan sedekah.
  • Banyakan memberi makan kepada orang yang berbuka puasa walaupun hanya dengan sebiji kurma.
  • Melipat gandakan amalan beribadah pada 10 malam terakhir Ramadhan.
  • Berjimat berbuka puasa dan persediaan lebaran.
  • Dan jangan terlupa zakat fitra.
Semuga Ramadhan bulan Rahmat, Pengampunan dan Pembebasan dari api neraka tahun ini akan menjadi madrasah realiti yang terbaik untuk kita muhasabah diri menjadi hambah ALLAH SWT yang lebih baik untuk persediaan alam kubur dan akhirat yang entah macam mana bahagiannya untuk kita.
Mari kita berdoa semuga ALLAH SWT beri hidayah kepada mereka yang rasa terseksa dengan kedatangan Ramadhan tak kiralah yang tua atau remaja Islam yang lansung tidak berpuasa di bulan ramadhan.
Aku seisi keluarga pohon ampun dan maaf jika ada kata-kata yang salah, tulisan yang menyentuh hati,  janji yang terlupa, prasangka buruk antara kita dan apa sahaja yang menyebabkan kemarahan keluarga dan rakan yang jauh dan dekat. Semuga Ramadhan bulan Rahmat, Pengampunan dan Pembebasan dari api neraka ini kita tidak menjadi orang rugi.



Lafaz niat untuk sebulan :
niat puasa sebulan
Ertinya : Sahaja aku berpuasa keseluruhan bulan Ramadhan kerana Allah Ta’ala
Lafaz niat untuk harian :
niat harian puasa ramadhan
Ertinya : Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala
Lafaz doa ketika hendak berbuka :
lafaz doa berbuka di bulan ramadhan
Ertinya : Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.
Lafaz doa selepas berbuka puasa :
doa selepas berbuka puasa
Ertinya : Ya Allah! Kerana Engkau aku berbuka puasa dan kepada Engkau aku beriman dan atas rezeki dari Engkau aku berbuka puasa telah hilang dahaga sudah menjadi basah segala urat. Ya Allah! Aku minta diampuni dosaku dengan rahmat Engkau yang meliputi segala sesuatu.

Ramadhan merupakan bulan yang diberikan begitu banyak ganjaran dan nikmat oleh Allah S.W.T kepada hamba-hambanya.Waktu hampir ketibaan bulan Ramadhan di UIAM memang aku perhatikan suasananya berlainan dan disambut meriah,serupa macam nak hari raya Aidilfitri. Tahun ni sedikit berbeza sebab sebulan Ramadhan ni aku akan berada di rumah.
Antara kelebihan-kelebihan bulan Ramadhan yang umumnya diketahui :
  • Bulan keampunan yang penuh berkat untuk hamba-hambaNya yang tidak pernah lari dari kesilapan dan dosa.
  • Diturunkan satu malam yang istimewa iaitu Lailatul Qadar dimana malam yang lebih baik daripada 1000 bulan. Digandakan pahala amalam pada malam tersebut.
  • Diturunkan petunjuk bagi manusia iaitu Al-Quran pada bulan Ramadhan.Oleh itu kita digalakkan untuk memperbanyakkan serta menggandakan bacaan Al-Quran beserta maksudnya di bulan Ramadhan nanti.
  • Ditutup pintu neraka dan dibukakan seluasnya pintu syurga.
  • Syaitan tidak dapat menghasut manusia pada bulan Ramadhan.Namun jika masih ada kejahatan yang dilakukan ia berpunca dari nafsu diri sendiri.Mohonlah keampunan Ilahi di bulan Ramadhan yang mulia itu.
  • Kegembiraaan orang yang berpuasa dengan ikhlas ketika Ramadhan ialah bila tiba waktu berbuka puasa kerana dia dapat menghalang dirinya daripada melakukan kejahatan.
Terdapat banyak lagi kelebihan di bulan Ramadhan nanti. Jika kita lihat maksud puasa di bulan Ramadhan itu sendiri ialah menahan diri daripada makan dan minum dari terbit fajar sehingga terbenam matahari serta perkara-perkara yang membatalkan puasa. Dianjurkan oleh umat Islam untuk tidak melakukan maksiat,tidak mengumpat serta lain-lain perkara yang boleh mengurangkan pahala puasa itu sendiri walaupun kita tidak makan dan minum di siang hari.
Jadi sama-sama kita saling ingat-mengingati,memohon keampunan Ilahi atas dosa-dosa yang dilakukan sebelum ini. Jangan leka sangat dengan persiapan hari raya, raikan juga ramadhan ini sebaiknya. Disini ada satu facebook page bernama Warna Ramadhan yang boleh korang lawati. Selamat menyambut ketibaan Ramadhan Al-Mubarak kepada seluruh umat Islam. :)

* Fadhilat TERAWIH *

http://2.bp.blogspot.com/-_LSzQlAPbFw/TcaeSoS_zQI/AAAAAAAAApA/dTgmsJzVrtI/s1600/solat1.jpg

1. Kelebihan Solat Tarawih Malam Pertama
Diampuni dosa orang-orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan.
2. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kedua
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa-dosa kedua ibubapanya.
3. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketiga
Para malaikat di bawah ‘Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malam-malam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.
4. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempat
Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan Al-Quran.
5. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelima
Allah SWT akan mengurniakan pahala seumpama pahala orang-orang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjidil Madinah dan Masjidil Aqsa.
6. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenam
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu.
7. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuh
Seolah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir’aun dan Hamman.
8. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapan
Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s.
9. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w.
10. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesepuluh
Allah SWT mengurniakan kepadanya kebaikan dunia dan akhirat.
11. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesebelas
Ia meninggal dunia di dalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan.
12. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduabelas
Ia akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya.
13. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigabelas
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan.
14. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keempatbelas
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.
15. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelimabelas
Semua malaikat yang memikul ‘Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.
16. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keenambelas
Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.
17. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketujuhbelas
Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.
18. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kelapanbelas
Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).
19. Kelebihan Solat Tarawih Malam Kesembilanbelas
Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam Syurga Firdaus.
20. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh
Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh.
21. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh satu
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya.
22. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh dua
Ia akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut.
23. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tiga
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya.
24. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh empat
Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.
25. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lima
Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya.
26. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh enam
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut.
27. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh tujuh
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat.
28. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh lapan
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat.
29. Kelebihan Solat Tarawih Malam Keduapuluh sembilan
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur.
30. Kelebihan Solat Tarawih Malam Ketigapuluh
Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumlah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.
Related Posts with Thumbnails

Selasa, 17 Julai 2012

Wanita 3G !!!

Hye ... hye ... hye... 
 Assalammualaikum my beloved readers... 

Hari ni akak nak kongsikan tentang wanita 3G . Pernah dengar tak ??
Ni bukan nak citer pasal cell phone korang yang ada 3G ke , 6G ke . tak erh ...hihi
3G yang akak maksudkan ialah GEMUK , GEBU , dan GEMPAL . Amacam , gerek tak tajuk nie ?? Gerek seh tajuk ni , sebab ramai wanita @ gadis2 di negara kita ni mengalami masalah terlebih 3G ni lah . (termasuklah akak ni..huhu)


nak buat muka ganas tapi tak jadi....

Akak tak lah terlebih sangat , Saiz akak ni boleh tahan jugak lah . Macam akak ni , dikategorikan dalam kelompok wanita 5C ( cute , caring , creative , chaste n charming ) hihihi...rujuk gambar diatas....hahahaha....
ok , berbalik pada cerita , ramai wanita kategori 3G ni kurang yakin untuk berdepan dengan orang ramai . Oleh kerana itulah mereka kurang menonjolkan diri dan tidak berminat untuk mengikuti mana2 aktiviti around mreke ... So ? What is the problem now ? Body image problem ? Psycho problem ? 
 Like this ...




Dottie ni ok jer ...high confident lagi tau .. bukan senang nak berdiri depan cameraman ni , kalau tak biasa dan tak confident , boleh masuk angin keluar asap siot....kau ada ??? hehe

 

  Haa... kat bawah ni tips2 dari akak untuk mereka yang tergolong dalam kategori wanita 3G ...

Tip Fesyen untuk tubuh berbentuk pear (besar pada bahagian bawah tubuh)


* Potongan lurus/tegak akan membuatkan anda nampak lebih langsing.

* Pilih warna yang lembut pada bahagian atas dan gelap pada bahagian bawah tubuh. Dengan cara ini, warna yang terang lebih menarik perhatian dan warna gelap kurang diperhatikan.

* Untuk menjadikan bahagian punggung nampak lebih kecil, anda boleh menambah bidang pada bahagian atas tubuh bagi menampakkan tubuh lebih seimbang. Contohnya, pakai dres atau blaus dengan pelapik bahu yang kecil dan lembut, elakkan skirt ada lining sebaliknya pilih skirt a-line yang lembut.

Tip bagi tubuh berbentuk epal (besar pada bahagian atas tubuh)


* Elakkan top atau dres yang terlalu banyak perincian seperti sulam, labuci, ropol dan manik. Sebaliknya pilih yang ringkas dan kosong dengan fabrik lembut beralun.

* Jangan pakai top yang ketat dan melekap pada tubuh kerana ia akan menyerlahkan lagi bahagian yang bermasalah.

* Pilih warna yang lembut pada bahagian bawah dan rona lebih gelap pada bahagian atas.

* Gunakan perincian seperti lisu, sulam dan sebagainya pada skirt atau seluar untuk lebih menarik perhatian pada bahagian tersebut.

* Leher bentuk V akan menjadikan dada nampak lebih kecil.

 HIGHLIGHT YOUR LOVE AND SPREAD IT  !!!

Ahad, 15 Julai 2012

REMAJA & CINTA ???

Hello hello hello ....
Assalammualaikum ....

Haaa...lama jugak lah tak update blog nie...(perasaan aku je kot)...
Hari nie nak kongsi tentang REMAJA & CINTA ??? Emm... rasa ni topik hangat lah jugakan .... Comform hangatlah .... remaja sekarang ni , tipu lah kalau tak pernah bercinta ...
So , kita kopeklah cerita nie ....k . Jom...jom...jom...

Situasi 1 :

Jika diberi situasi dan saya ditanya tentang cinta serta soalan berbunyi camne ...

" Saya berumur 16 tahun dan bercinta dengan rakan sekelas saya. Kami saling menyayangi dan memasang impian ingin berkahwin satu hari nanti. "
         Apakah pandangan awak  tentang percintaan di bangku sekolah ini?

Maka dengan yakin dan berkata benar (alamak , macam ahli falsafah cinta lah plak)...
 Saya akan jawab : " Bismillahhirohmannirrohim... Cinta ketika remaja, adakah ia perlu, harus atau tidak?  Terdapat pelbagai pendapat tentang hal ini namun bagi saya, cinta sesama insan ketika remaja boleh dijalinkan asalkan masing-masing tahu batasan dan mengawal perasaan cinta itu.

Perasaan untuk mencintai dan dicintai memang tidak dapat dielakkan oleh semua insan terutamanya bagi remaja. Perhubungan ini seharusnya membawa kesan yang positif bagi remaja kerana mereka mempunyai pendorong untuk memberi galakan atau persaingan dalam bidang pelajaran selain daripada ibu bapa mereka yang sentiasa mendoakan kejayaan mereka.

Namun remaja haruslah mengamalkan sikap berhati-hati dan tidak melanggar batasan adat timur dan agama semasa bercinta. Mereka seharusnya mengikut perasaan remaja mereka dan sama-sama belajar untuk menjadi orang dewasa yang lebih baik.

Ramai pasangan yang melafazkan cinta, tetapi sebenarnya mereka tidak mengetahui mengapa dan kenapa mereka bercinta. Alam percintaan sememangnya indah, bagi pasangan yang sedang asyik dilamun cinta, dunia ini ibarat mereka yang punya.

Namun begitu masih ramai yang tidak mengetahui apa itu cinta dan bagaimana mahu menjadikan ikatan cinta yang dijalin akan terus membawa ke jinjang pelamin. Kefahaman tentang konsep cinta antara lelaki dan wanita perlu diketahui serba sedikit agar hubungan cinta yang dijalin tidak membawa kepada kekecewaan.

Amcm ... ok tak jawapan cinta aku nie... hihi... ok , ain ada soalan kepada pembaca blog nie , if awk semua dapat situation yang macamnie ... pe korang akan buat ???


hahahaa....rasanya ... tak sanggup kot...hihi...
Bagi wanita cinta adalah sejenis emosi. Kepada orang lelaki cinta adalah suatu peristiwa, suatu kejadian dan bukannya emosi. Setiap peristiwa mempunyai permulaan dan penghujung.
Oleh itu bagi orang lelaki sekali mereka jatuh cinta dengan wanita, maka cinta itu akan terus kekal jika tiada halangan yang menimpa. Buatlah solat istikharah selalu.

Oleh sebab itu, lelaki apabila telah melafazkan cintanya kepada wanita, tidak kiralah melalui apa sekali pun, sama ada ikatan janji yang diucapkan sesama sendiri, ikatan tali pertunangan, mahupun melalui pernikahan, maka baginya selepas itu perkataan cinta tidak perlu disebut-sebut lagi.

Berlainan pula dengan wanita, mereka mahu sentiasa mendengar kata-kata belaian kasih dibisikan di telinga mereka walaupun seribu kali dalam sehari. Inilah yang menjadi perbezaan ketara istilah ‘cinta’ bagi lelaki dan wanita.
Cinta ketika remaja hendaklah mengiku lunas agama dan cinta yang teragung ialah cinta kepada ALLAH. Semoga artikel ini bermanfaat. Insyaallah....

 HIGHLIGHT YOUR LOVE AND SPREAD IT  !!!

Rabu, 11 Julai 2012

Braces a.k.a Pendakap Gigi ...

Kaedah pasang pendakap

bukan gigi akak k ....


 1. Pra-pendakap gigi (konsultasi)


Pakar Orthodontik akan mengenal pasti jenis rawatan yang diperlukan. Sekiranya masalah serius, bebarapa batang gigi perlu dicabut... ( nak cantik kan , tahan lah ...hihi)



 Doktor akan melakukan ujian sinar-x gigi untuk menentukan pelan jenis rawatan. Seterusnya acuan gigi akan dihasilkan bagi kajian modul...

2. Pendakap gigi dipasang Pemakai perlu menjalani rawatan berskala setiap empat hingga enam minggu untuk melihat perkembangan rawatan. Doktor akan melakukan penyenggaraan pendakap gigi setiap kali rawatan. Ada pemakai menunjukkan perkembangan yang baik dan mereka tidak memerlukan rawatan yang lama (tidak sampai dua tahun).


Ada juga pemakai yang tidak mengambil berat menyebabkan rawatan tidak berkesan dan mengambil masa yang lebih panjang. Setiap rawatan hanya mengambil masa 10 hingga 15 minit.


Ketika pemakaian pendakap gigi, pemakai perlu menjaga kebersihan mulut dengan baik. Mereka perlu memberus setiap kali selepas makan dan mengamalkan diet rendah gula.


3. Selepas pemakaian


Apabila doktor menentukan susunan gigi telah rata, pendakap gigi akan dibuka. Ada pemakai memerlukan masa tidak sampai dua tahun dan ada juga sehingga tiga tahun bergantung juga kepada umur. Selepas pendakap gigi ditanggalkan, mereka perlu memakai retainer. Dr. Fatimah menyarankan pemakaian retainer 24 jam untuk enam bulan pertama. Selepas itu, mereka hanya perlu memakai pada waktu tidur.


"Pemakaian retainer bergantung kepada doktor, saya lebih gemar menyuruh memakai seumur hidup untuk kesan yang lebih baik," katanya.


Menurut beliau lagi, terdapat kes masalah susunan gigi berulang disebabkan keengganan memakai retainer.


Masalah rahang serius


Dr. Fatimah berkata, terdapat kes serius di mana individu mempunyai rahang panjang menyebabkan susunan gigi bawah mereka terkedepan.


Bagi memperbaiki masalah itu katanya, memerlukan orthognatic surgery yang melibatkan kos dan risiko lebih tinggi.


"Pembedahan jenis ini lebih rumit kerana ia melibatkan prosedur yang banyak dan boleh dianggap pembedahan plastik.


"Ia melibatkan pemotongan bahagian rahang bawah dan sangat berisiko kerana ia mempunyai kaitan dengan keseluruhan struktur wajah dan juga otak," kata beliau.


Pengalaman memakai pendakap gigi


Model majalah dan peragaan, Sofea Nursolehhatun, mula memakai pendakap gigi lebih setahun yang lalu.


"Saya mempunyai masalah gigi atas yang sedikit jongang dan susunan gigi bawah tidak rata. Pada mulanya saya terfikir pemakaian pendakap gigi pasti menjejaskan kerjaya namun sebaliknya berasa lebih selesa dengan penampilan terkini," kata gadis berusia 21 tahun itu.


Menurut beliau, bentuk mukanya berubah setelah memakai pendakap gigi dan dia berasa lebih yakin dengan keadaan itu.


Sofea juga kini semakin bijak memberi 'pose' terbaik agar pendakap gigi itu kurang kelihatan setiap kali mengadakan sesi fotografi.


"Mungkin ada yang menganggap pendakap gigi ini menjejaskan penampilan seseorang model, tetapi saya pula tidak kisah asalkan hasil nanti memuaskan hati," katanya.



Emmm....so , good luck pada yang ingin memakainya....

Rabu, 27 Jun 2012

Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor dan aku...

Assalammualaikum .....
hahaha....syukur kehadrat illahi , kerana aku diberi peluang pada hari ni berpandangan mata dan sempat Face to Face dengan SMS ne (angkasawan pertama malaysia tau ....)hihi....
 so , tak nak lah banyak sangat explain experience aku , aku akan uploadkan beberapa gambar SMS ke dalam blog nie .... Enjoy !!!

awalnya menyangkakan SMS seperti orang kenamaan yang lain , rupanya sebaliknya ...
beliau adalah seorang yang sangat ilmiah , WHY ? sebab apa yang keluar dari mulut beliau adalah maklumat ....beliau juga seorang yang mudah untuk di bawa berbicara , senang cerita mesra alam lah .


barang yang dijual


 Gambar kat atas tu adalah beberapa kostum @  barangan yang dijual utk org yang datang . Dari kiri atas adalah CD Penerbangan beliau ke @ di angkasa , next is mug @ gelas , key chain , mouse foot dan  T-Shirt . Antara barang2 di atas , saya hanya memperoleh mug dan mouse foot jerrr...hihi (ok lah tu bah kan ...??)

wajah penat hanya paparan seketika...
setelah tu , SMS pun beri lah sedikit ceramah dan maklumat yang sepatutnya. Antaranya ialah , bukan mudah untuk menjadi seorang angkasawan kerana terdapat pelbagai ujian yang perlu ditempuh bagi menambahkan kekuatan fizikan dan rohani . Beliau juga telah memasang impian ingin menjadi seorang angkasawan sejak berumur 10 tahun g uallszz....

Selain tu , ciri-ciri fizikal seorang angkasawan ialah :
  • tubuh badan tidak mempunyai sebarang kecacatan 
  • tubuh badan tidak boleh mempunyai kesan atau parut2 pembedahan (kalau tak , kat angkasa ti termuka u allsz...)
  • gigi tak boleh mempunyai sebarang tampalan 
  • parut jerawat boleh lah 
  • tak boleh berpenyakit , even 1 minute before berlepas selsema ke , batuk ke , terpaksa dibatalkan jugak tau ...

Setelah beri beberapa ceramah , SMS menjamu selera ....

SMS sedang menjamu selera...


Senang diatur dan mesra alam . emm... itu adalah perwatakkan SMS yang saya nampak dgn mata kasar saya yang besar ni .... makan , makan , makan .....jgn lupa bca doa .....hihi



" Signture time "

senyuman yang menawan ....hihi
SMS ni tak lekang senyuman dari mulut . tu yang best tu .... yang paling best tu , nampak tak marker yang SMS gunakan tu , THATS MY MARKER OK !! hihi .... dan yang paling best tu , marker akak yang tak seberapa tu sms bawa sekali bersama ok ....hihi 

Yang kat bawah ni pulak , waktu SMS berangkat nak pulang . Kesian , kena kejar masa takut flight terlepas ....Apa apa pun , banyak pengalaman yang menyeronokkan dan mengkagumkan . SMS the best !!!








Bubbye !!!!

Isnin, 25 Jun 2012

Guru beraksi di dapur ...


Selamat malam...

Malam ni mood aku ok jak , walaupun SAKIT GIGI ..adoiyai ...
Ok , malam ni aku nak cerita lah serba sedikit pasal aktiviti yang baru jak berlalu di sekolah ... Shhhiiiiiuuuu.... limpas sudah ....hihi
Gini bah , mau cakap pasal hari guru di sekolah bah ... 2@3 days before teacher's day di celebrate di sekolah , adalah beberapa aktiviti di sekolah telah dijalankan . Khas untuk guru2 jak tau ....hahaha...
Salah satunya ... jeng jeng jeng ...

MEMASAK LAH YONK ....
ni adalah bahan utama yang perlu digunakan dalam setiap sajian yang akan dinilai oleh juri2 profesional Madai ...hehe


Ada bawang besar , garam , sos tiram , sos cili , minyak , ajinomoto dan bahan utamanya mana sudah ???
bahan utamanya ialah AYAM ye tuan puan ...(dah dikebas kot ayam tu....)




Pertandingan dimulakan dengan sangat meriah , tapi tak sempat nak candid ...huhu sebab meriah sangat shingga lupa nak candid ...huhu... Gambar kat bawah ni adalah bukti kepada guru2 lelaki sekolah aku reti nak masak ....jangan pandang dengan sebelah mata je tau ...hahaha ...you silap babe !!!



Kiri Cg Salam , next is Cg Azali cooking di Dataran kejat sekolah ....



 



Hahaha.... sekarang dalam dunia masakan kebanyakkan chef pun lelaki kan ? Even Master chef pun , so apa salahnya guru lelaki memasak kan ..hihi  gambar kat atas ni wakil rumah sukan MARIKH (merah)
Tak tahu sedap ke tak nie ?? hihi



Cg Hamkah dan Cg Iswanto sentiasa tenang sepanjang pertandingan ni .


kumpulan ni wakil rumah sukan zuhal . Zuhal (biru) ye... Sekolah ktorang guna nama planet2 , nampak kelas gitu yew... haha . Kopek jangan tak kopek  ... bismillah.....



ni plak Sir Sylvester , dibantu oleh Goku ...hihi


  hahaha....yang ni pulak wakil rumah skan PLUTO(kuning) ....masak sayur ye ? , control api , control mulut , takut tersembur !! hihi  Bincang jgn tak bincang ...



Cg Nawali dan Cg Rachman beraksi di dapur....


hehehe....yang nie plak wakil dari rumah sukan UTARID (hijau) , rumah sukan aku nie ....ketelitian tu penting dalam menghasilkan satu sajian yang menarik ye puan puan , tuan tuan ....hihi...



 *********************************************************************************

SELAIN ITU ....
Pertandingan untuk guru wanita plak pertandingan apa???

jeng jeng jeng .....

Pertandingan TEH TARIK YONK !!


guru baru menunjukkan aksi menarik teh tarik....


haha .... dalam diam , banyak juga bakat guru wanita kat sekolah aku ni ....hihi
macam biasa , setiap kumpulan akan mewakili rumah sukan masing2 .... jom tengok ....ish...ish...ish....aksi mereka yang Peeerrrghhhh.....hihihi...



tarik lagi .....tarik lagi....

tarik in step nie....teacher aen n partner teacher sumranie ....



this is the best part ...

 pemenang teh tarik ne tak brapa ingat arr.... tak silap akak lah , teacher 2 orang nie yang dapat .... any ape pon skali ,,,hihihih ....guru SMK Madai memang best ....!!!!





Budak hitam telah mengintai...

Feedjit

 
Copyright 2015 Reserved to Nurain How Design By Cik Nurfarah